Natuurgeneeskunde,  Voeding

Wolf of hond?

Wolf of Wilderness, Wolf’s menu, Wolfsblut, Wolf’s Mountain, een greep uit de hondenvoermerken wiens naam insinueren dat onze trouwe viervoeters toch eigenlijk nog als wilde wolf gevoerd moeten worden. Maar wist je dat dit niet helemaal klopt?

Om te beginnen is onze hond geen afstammeling van de wolf, maar hebben wolven en honden een gemeenschappelijke voorouder. Net zoals mensen niet van apen afstammen, maar een gemeenschappelijke voorouder hebben.

Daarnaast blijkt uit onderzoek* dat het verteringsstelsel van wolven en honden wel veel op elkaar lijkt, maar honden een groot voordeel hebben ontwikkeld in de loop der tijd: de mogelijkheid om zetmeel te verteren is bij een hond vele malen groter dan bij een wolf. Waar wolven voornamelijk leven van eiwitten en vetten (prooi) en incidenteel wat koolhydraten binnen krijgen in de vorm van besjes of wortels, hebben honden door natuurlijke selectie de mogelijkheid om koolhydraten te verteren een stuk vergroot. Heel handig als je leeft van de afvalproducten van mensen, die veelal niet uit waardevolle eiwitten en vetten bestaan, maar uit goedkopere koolhydraten. Immers goed vlees was (en is) kostbaar en lastig te krijgen dus dat werd door de mensen zelf volledig benut. Restjes brood, rijst, pap, dat is wat er vaker overbleef en dus voor de hond beschikbaar was.

Wat betekent dat voor onze huishond?

Vaak lees je dat een hond ‘niets kan’ met de koolhydraten in brokken en dat dit ‘loze vulling’ is. Nu je weet dat een hond wel degelijk in staat is om zetmeel te verteren, blijken deze uitingen dus niet te kloppen.
Naar mijn mening zijn plantaardige koolhydraten een prima energiebron voor honden. Zeker met het oog op dierenleed in de vee-industrie en belasting van de planeet, is het een voordeel om plantaardige energie toe te voegen aan een voer. Dit in combinatie met een gedeelte hoogwaardige eiwitten (liefst uit dierlijke bron, maar vegetarisch kan voor sommige honden ook een goede optie zijn) en gezonde vetten.

Daarnaast zijn er een aantal bacteriën in de darmen van de hond die uitsluitend leven van koolhydraten. Het is dus niet alleen wenselijk, maar zelfs essentieel dat je hond een klein gedeelte plantaardige koolhydraten binnen krijgt via zijn voer.

Nu is het wel zo dat er een verschil zit in voedingswaarde tussen bijvoorbeeld goedkoop tarwe of maïs of wat duurdere zetmeelbronnen zoals volkoren rijst, sorghum en zoete aardappel.

Naast dat ze minder voedingsstoffen bevatten, geven goedkope koolhydraten (tarwe, witte rijst, maïs) vaak ook een snelle piek in het bloedsuikergehalte. Dit kan een oorzaak zijn van laaggradige ontstekingen en zeker bij honden met huidproblemen wil je dit liever niet. Kies dan voor een brok waar bv zoete aardappel in verwerkt is als koolhydraatbron.

Voer je KVV? Bij een aantal merken is er al een gedeelte groente aan toegevoegd. Daarnaast kan je altijd zelf een groenteprutje maken, in blokjes invriezen en dan per portie ontdooien en aan je hond geven.