Natuurgeneeskunde,  Voeding

Multivitamine voor pups

Binnenkort krijg je een pup in huis, of je hebt je nieuwe huisgenootje net opgehaald. Om dat kleine pluizenbolletje te zien opgroeien tot een gezonde volwassen hond heb je natuurlijk goede puppybrokjes of puppy KVV gekocht.

Om je pup nog wat extra bouwstoffen te geven, besluit je om ook een multivitamine voor dieren te kopen.

STOP!
Dit is voor pups helaas geen goed idee. Hoe goed een multivitamine voor volwassen honden ook is, voor pups kan het serieuze gezondheidsschade geven. Ik zal je uitleggen waarom!

Kijken we naar de ingrediëntenlijst van een multivitamine voor honden, dan zien we dat calcium vaak als één van de eerste ingrediënten genoemd wordt.
Je hebt vast wel gehoord of gelezen dat calcium een belangrijke bouwstof is voor opgroeiende pups.
Samen met fosfor vormt het stevige botten. Daarnaast is er ook calcium nodig voor de prikkeloverdracht binnen de cellen.
Daarom moet er altijd wat meer calcium in het voer zitten dan dat er fosfor in zit.
Naast deze verhouding, moet ook de hoeveelheid calcium/fosfor goed zijn.
Te weinig calcium resulteert in zwakke botten. Een teveel aan calcium kan leiden tot groeipijnen, botwoekeringen, elleboogdysplasie of heupdysplasie. Ernstige aandoeningen, waar een hond zijn leven lang last van zal hebben (en misschien zelfs voor moet worden ingeslapen).

Nu is het zo dat volwassen honden alleen het calcium opnemen dat ze nodig hebben. Dit heet actieve calciumabsorptie. Bij pups vindt er echter passieve calciumabsorptie plaats: al het calcium dat ze via het eten binnen krijgen, wordt ook opgenomen in het lichaam. Als de pup rond de 7 maanden is schakelt het lichaam over op de volwassen calciumabsorptie.

Op het moment dat jij dus een multivitamine geeft aan je pup, krijgt deze – zeer waarschijnlijk – veel te veel calcium binnen.
Dit verklaart ook gelijk het belang van een goede puppyvoeding: hierin wordt rekening gehouden met de juiste hoeveelheid en verhouding aan calcium en fosfor. Bij een voeding voor volwassen honden luistert dit veel minder nauw.

Wil je weten of de voeding die je aan je pup geeft of wilt gaan geven geschikt is?
Tijdens een puppyconsult kijken we hier uitgebreid naar en leer je ook welke snacks je daarnaast het beste kan geven.
Je kunt dit consult ook al bij mij inplannen als je je pup nog niet in huis hebt! Een goede voorbereiding is immers het halve werk.
Klik hier om meer te lezen over het puppyconsult