Tekenen

Geschikte foto’s voor een tekening

Wat leuk, je hebt besloten om een tekening te laten maken van je dier! Nu komt het lastige deel: welke foto kies je als voorbeeldfoto? Om je daarbij te helpen lees je een heel aantal tips in deze blog! 

Over het algemeen geldt, hoe beter/mooier de voorbeeldfoto, hoe mooier/gedetailleerder de tekening wordt. Een spiegelreflex- of compactcamera geeft over het algemeen betere foto’s dan een telefoon, maar ook telefoonfoto’s zijn tegenwoordig vaak goed genoeg om te gebruiken. 
Hierna volgen een aantal punten waar je op kunt letten bij het uitzoeken of maken van de perfecte foto. 

Compositie/houding

Natuurlijk wil je graag dat als je straks naar de tekening kijkt, je gelijk ziet dat het jóuw dier is. Dat de blik in zijn/haar ogen zo typerend is, dat het lijkt alsof hij/zij je écht aankijkt vanaf de muur. Dit kan alleen als dit ook bij de voorbeeldfoto het geval is. Dus kijk kritisch naar de foto(‘s) die je in gedachten hebt: zie je daar het karakter van je dier in terug? 
Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan dingen als een tong die (deels) naar buiten hangt: is dat iets wat jouw dier vaak doet, of was het toevallig nu zo bij de foto? Als het laatste het geval is, bedenk dan goed of je dat dan wel op de tekening wilt. 

Rare blik
Scherpte
Niet scherp genoeg bij inzoomen

Uiteraard is het belangrijk dat de foto scherp genoeg is, dit geldt vooral voor de ogen. De ogen bepalen voor een heel groot gedeelte het karakter van het dier en dus de herkenbaarheid op de tekening. 
Is de foto op de ogen scherp maar op andere delen minder? Dan is het vaak wel mogelijk om de foto te gebruiken mits deze op de andere punten voldoet. 

Licht

Het licht bepaalt vaak de sfeer van de foto. Ook heeft het invloed op de scherpte: een foto binnen bij weinig licht zal vrijwel altijd minder gedetailleerd zijn dan een foto buiten bij daglicht. 
Kies het liefste voor een foto die buiten is gemaakt. Contrast (foto in de zon gemaakt waardoor ook schaduwen te zien zijn) geeft een tekening diepte, maar teveel zonlicht maakt het dan weer erg ‘hard’. Kies het liefste voor een foto die gemaakt is in daglicht, maar niet in fel zonlicht. 
Een foto gemaakt in het ‘gouden uurtje’, als de zon al aan het zakken is, is vaak heel sfeervol. 

Let er ook op dat er altijd een lichtje in het oog te zien is op de foto. Anders zijn het twee zwarte gaten, waar weinig leven in lijkt te zitten. 

Te weinig licht aan de schaduwkant
Tips bij het maken van een foto

Ga je nog een foto maken? Volg dan onderstaande tips!

– zorg dat het dier schoon is
– verwijder halsbandjes/tuigjes/halsters die je niet op de tekening wilt (dunne halsbandjes/touwhalsters zijn niet zo’n probleem, die kan ik makkelijk weglaten op de tekening indien gewenst)
– kies een moment dat er geschikt daglicht is
– maak de foto buiten
– zorg ervoor dat je niet tegen de zon in fotografeert 
– maak de foto op ooghoogte van het dier
– maak de foto van dichtbij genoeg
– roep het dier zodat het naar de camera kijkt of -als je dat mooier vindt- laat een helper het dier roepen zodat het de gewenste kant op kijkt. Reageert het dier niet op zijn/haar naam? Gebruik dan bijvoorbeeld een piepend speeltje. 
– stuur de foto in een zo groot mogelijk formaat, liefst via e-mail. Whatsapp en Messenger verkleinen de foto’s altijd. 

Voorbeelden

Hierna volgen nog een aantal voorbeelden, van zowel goede als slechte foto’s (zie bijschrift). 
Twijfel je of de foto die je (gemaakt) hebt goed genoeg is? Ik kijk graag met je mee! 
Lukt het echt niet om een goede foto te maken? Dan kan mijn echtgenoot Dennis met zijn spiegelreflexcamera foto’s maken (kosten in overleg). 

N.B. wil je een foto die iemand anders heeft gemaakt (bijvoorbeeld bij een fotoshoot) gebruiken voor een tekening? Vraag dan altijd eerst toestemming aan de fotograaf in verband met copyright. 

N.B.2. Wil je een overleden dier laten tekenen en heb je maar een beperkt aantal foto’s? Vaak is er nog wel een mooi resultaat haalbaar, ook al zijn de foto’s niet optimaal. Stuur gerust een mailtje om te overleggen.  

Reacties uitgeschakeld voor Geschikte foto’s voor een tekening