Nestje 2019

Hoera! Drachtig!

De eerste twee weken na de dekkingen was Floortje erg hongerig. Ook had ze wat minder energie dan normaal. Daarnaast had ze wat kleurloze afscheiding na twee weken, dit zou volgens de boekjes het eerste signaal zijn dat ze drachtig is (en niet schijndrachtig).

Op maandag 18 februari, de 18e dag, schrokken we ons een hoedje: ze had nu geen kleurloze afscheiding maar bruine klodders! 
De dierenarts gebeld en gelukkig konden we al na een half uurtje terecht. Zij kon er niet zoveel over zeggen, het was in ieder geval geen baarmoederontsteking (waar we bang voor waren). 
Het advies was om Floortje te blijven temperaturen en goed te monitoren, mocht ze koorts krijgen, erg sloom worden en veel drinken dan moesten we terug komen. 
Mijn vader (huisarts) vertelde later dat het bij vrouwen zo is dat als de innesteling in de baarmoeder plaats vindt, er wel eens een bloeding kan ontstaan. Wie weet is dat bij hondjes niet anders, de innesteling had in theorie 15 februari plaats gevonden dus dan 3 dagen later wat oud bloed zou dan niet zo raar zijn. 
Gelukkig hebben we daarna geen bruine afscheiding meer gezien en Floor bleef ook gezond.

Op zondag 24 februari begon bij Floortje de ‘ochtendmisselijkheid’. Eigenlijk is dat een verkeerde term, want bij haar komt het er op neer dat ze de hele dag heel kieskeurig is over wat ze wel en niet wil eten. 
Dit gedrag kenden we van het vorige nestje, dus vanaf dat moment waren wij er al vrij zeker van dat ze drachtig was!
Bij het vorige nestje hebben we behoorlijk in de stress gezeten door het niet eten, nu weten we dat het weer over gaat en krijgt ze gewoon wat ze lekker vindt (op het moment brokjes, af en toe wat rundergehakt, runderhart en gedroogde kipfilet). 

Officieel zou de teef pas vanaf dag 35 gaan toenemen in omvang, maar wij hebben het idee dat dit al eerder begon. Rond de 25e dag had Floor regelmatig de hik (ingewanden die al een beetje opschuiven en tegen het middenrif duwen?), was ze sneller buiten adem na het spelen en zat haar adem ook hoger. 
Haar tepeltjes waren ook al behoorlijk gezwollen en roze gekleurd, dus wij waren 99% zeker dat ze drachtig is! 

Gister kregen we ook echt de bevestiging: het was 32 dagen geleden dat de eerste dekking had plaatsgevonden en er werd een echo gemaakt.  Dit kan tussen de 28 en 32 dagen na de dekking, je ziet dan de vruchtzakjes met daarin een klein embryo.  En ja hoor! Waarschijnlijk wordt het net als de vorige keer een 5-ling! Helemaal zeker over het aantal kan je niet zijn met een echo, het kan zijn dat je er per ongeluk eentje dubbel telt, maar ook dat er eentje een beetje verstopt zit en die dus mist.  Wil je het helemaal zeker weten dan kan je aan het einde van de dracht een röntgenfoto laten maken, maar dat gaan wij niet doen.  Voor ons was het het belangrijkste om te weten of er in ieder geval meer dan 2 pups in zitten, dit in verband met de bevalling die anders erg zwaar wordt en wellicht op een keizersnede uit loopt. 

Nu kunnen we echt met de voorbereidingen gaan beginnen! Dennis gaat zelf een werpkist maken (vorige keer hadden we er een geleend) en er moeten natuurlijk de nodige spullen in huis gehaald. 
 
Het volgende blog wordt waarschijnlijk in de week voor de bevalling, dus de laatste week van maart!

Hier zie je 3 vruchtzakjes met een embryo in elke.
Een close-up van een van de vruchtzakjes, het donkere vlekje links is de maag, onderin het streepje de ruggengraat en je ziet ook al een pootje omhoog steken.

7 reacties