Nestje 2022

Jikke is drachtig

Nu Jikke ruim 2,5 jaar oud is, is ze oud genoeg om zelf moeder te worden (ook al gedraagt ze zich nog regelmatig als een puppy 😉 ). 
Na wat research en hulp van de fokadviescommissie van de rasvereniging, hebben we een leuke reu uitgekozen: Japie (Humphrey). Jaap is een knappe kerel van 4 jaar oud, een echte gentleman. Hij woont in Amsterdam, dus dat was voor ons prima te doen. 
 

De date

Ik had verwacht dat Jikke pas in januari loops zou worden, maar niets was minder waar: 2 dagen voor Kerst was het toch echt al begonnen. 
Toen begon het wachten op de vruchtbare dagen.  Bij eerdere loopsheden had ik steeds goed op Jikke’s gedrag gelet en kwam ik tot de conclusie dat die van haar op dag 11, 12 en 13 waren. 
Dus wij op dag 11 naar Jaap, maar mevrouw was er toch echt nog niet klaar voor. Na overleg met ervaren fokkers besloten om een dagje over te slaan en op woensdag een tweede poging te wagen. Maar ook dit werd een vruchteloos bezoekje, Jikke is blijkbaar van het type ‘hard to get’. En had haar stembanden al klaar als de reu iets probeerde. 
We begonnen zelf al een tikkie moedeloos te worden, maar goed, 3x is scheepsrecht zeggen ze. Dus donderdagochtend, dag 14 onderhand, weer naar Amsterdam.
Jikke liet de reu nu gelukkig toe, alhoewel we haar wel vast moesten houden toen hij ‘zijn ding deed’. Na een koppeling van 7 minuten waren we allemaal blij en opgelucht. 
De dag erna ben ik voor de zekerheid nog een keer gegaan, maar tot een dekking kwam het niet meer. 

Drachtig ja of nee?

Na de dekking is het natuurlijk eerst nog een tijdje geduld hebben voordat je kan zeggen of het gelukt is. 
Precies 2 weken na de date liet Jikke haar ontbijt staan. Dat was bij Floor ook altijd het eerste teken van dracht (ook hondjes hebben last van ochtendmisselijkheid), dus wij waren er blij mee ;-). 
De week daarna heeft Jikke een paar echt hele misselijke dagen gehad, waarbij ze ook moest overgeven. Gelukkig was dat snel weer over en heeft ze er daarna geen last meer van gehad. 

Een kleine 4 weken na de dekking viel het me op dat Jikke twee uitstaande plukjes haar achter haar ribben had. Toen ik dat zag herinnerde ik me dat Floortje dat ook had, vlak voordat ze begon te groeien. 
Gelijk het meetlint er bij gepakt en ze was inderdaad een cm toegenomen sinds het nulpunt. 
Nu wisten we het dus eigenlijk wel zeker, Jikke is drachtig! 

Gisteren (donderdag 10 februari) was het precies 5 weken na de dekking. 
Haar buik begint duidelijk te groeien en ze is al ruim 600 gram aangekomen. Ze is nu ook met ‘zwangerschapsverlof’, voorlopig even geen behendigheid meer voor deze dame. 
Verder heeft ze heel veel honger, zeurt regelmatig om eten haha. 
Ze is uitgerekend rond 10 maart, dus nog een paar weekjes te gaan! Voor die tijd zal ik nog een volgend blog schrijven 🙂 

Eindelijk gelukt
Misselijk...

5 reacties