Nestje 2022

Beschuit met muisjes!

Hieperdepiep! Jikke is gisteravond bevallen van 3 Markiesjes en 1 Dalmatiër. Haha nee hoor grapje natuurlijk. 4 Markiesjes, waarvan 1 hele bonte. 2 reutjes en 2 teefjes, mooie verdeling. De bevalling kostte in eerste instantie wat moeite, maar het gaat nu heel goed! Hieronder lees je het uitgebreide verhaal en natuurlijk genoeg foto’s om van te genieten. 

De laatste dagen van de dracht verliepen voorspoedig. Jikke sliep veel en met wandelen ging ze lekker in de kinderwagen als ze moe werd. Dat hebben we met Floortje toen ze drachtig was ook gedaan, ideaal! 
Uiteindelijk is Jikke 2 kilo aangekomen en 13 cm toename van buikomvang. 

We waren al een aantal dagen Jikke 2x per dag aan het temperaturen en wisten dat haar temperatuur rond de 37,5 graden lag. Een daling van de temperatuur met 0,5-1,5 graden betekent dat de bevalling ongeveer binnen 24 uur gaat beginnen.
Zaterdagavond was haar temperatuur 36,9, we wisten dus vrij zeker dat de bevalling er aan kwam.
Zondagochtend (dag 60) was haar temperatuur 36,6 en wilde ze ook niet eten. Daarnaast ging ze zich leegmaken: elk kwartier wilde ze wel de tuin in om te plassen en ze heeft geloof ik wel 5x gepoept. 
Aangezien de meeste bevallingen ’s nachts plaats vinden, dachten we nog wel wat tijd te hebben. Dennis had avonddienst en zou om 23.30 thuis komen. Voor de zekerheid had ik mijn zusje gevraagd om langs te komen, mocht het nodig zijn dan kon zij assisteren met de bevalling. 
Rond 16.30 begon Jikke te hijgen, trillen en piepen. Dit zegt nog niet zoveel, Floortje had dit bij haar laatste nestje gedurende ongeveer 12 uur! 
Maar om 17 uur had  Jikke toch wel iets wat echt op een wee leek! Dus wij verhuisden van de bank naar de werpkist. 

Jikke had wat moeite om de werpkist te accepteren, ook al stond deze er al 2 weken en lag ze er dagelijks wel even in te slapen. Maar mevrouw zag toch liever dat haar pups boven op bed geboren zouden worden en ging elke keer bij de deur staan. Dat vonden wij niet zo’n goed plan, dus helaas voor haar werd ze elke keer weer de kist in gedirigeerd. 
Gelukkig accepteerde ze het wel toen ze wat verder in het proces zat. 
Om 18.15 zagen we een vruchtblaas uit de vulva komen, maar geen hoofdje te zien, o jee, stuitligging. Jikke had niet heel veel weeën, ongeveer eens per 10 minuten had ze er 2 of 3 achter elkaar en na overleg alvast wat Puur Utero druppels gegeven. 
Op internet lees je dat de teef nog een uur mag persen als de vruchtblaas zichtbaar is. Toen dat uur bijna om was toch ook maar even de dierenarts gebeld. Op dat moment kwamen er gelukkig ook voor het eerst een paar teentjes naar buiten. Dus in overleg met zowel Mieke als de dierenarts besloten om het toch zelf te proberen. De pootjes van de pup met een gaasje goed proberen vast te houden en dan met elke wee voorzichtig trekken. En vooral voorkomen dat de pup weer terug naar binnen schiet! Wat nog een behoorlijke uitdaging is, het is zo glad als een aal zo’n pup in een vlies. 
Op een gegeven moment had ik de slag te pakken en Jikke deed goed haar best met nu wel frequente weeën. Na ongeveer een kwartiertje persen op deze manier kwam de pup er na een oerkreet van Jikke uit. Dat zal flink zeer hebben gedaan, arm meisje. 
Het baande wel de weg voor de rest in ieder geval, daarna kwam elke 10 minuten een pup! 
Om 20.30 waren er 4 geboren, ik dacht nog een 5e te voelen in haar buik, maar dat zal wel een placenta o.i.d. geweest zijn, er kwam geen 5e meer in ieder geval. 

Jikke moest nog even groeien in haar moederrol, maar ontpopt zich nu als een hele lieve en zorgzame mama voor de pups.
Vanochtend was 1 pupje 2 gram afgevallen, maar later toen ik haar woog was ze al wel wat aangekomen. De andere pups waren vanochtend allemaal al rond de 10 gram aangekomen. 
Floortje vindt het allemaal heel interessant en wil het liefste mee moederen. Gisteravond liet Jikke dat nog toe, maar vandaag gromt ze als Floor in de buurt van de werpkist komt. Dat komt vanzelf wel goed als ze wat groter zijn. 

De pups hebben de volgende geboortegewichtjes en aftekeningen (op volgorde van geboorte):

– bonte reu, 236 gram
– zwart reutje, 187 gram, groen bandje
– zwart teefje met flinke witte borstvlek, witte kin en witte achterpootjes, 230 gram, roze bandje
– zwart teefje, miniem wit vlekje op de borst, 195 gram, paars bandje

Klik op de portretjes hieronder voor een vergroting!

13 reacties