Nestje 2022

5 weken, de eerste stapjes in de wijde wereld worden gezet

Met kleine stapjes laten we de pups nu wennen aan de grote buitenwereld. 
Gelukkig is het goede weer teruggekeerd en kunnen de pups nu af en toe in de tuin spelen. 
Ook het eerste autoritje is gemaakt en ze krijgen nu 4x per dag te eten. 
Lees verderop alle details van deze week! Het is een beetje lange blog geworden haha. 

Zoals ik in de vorige blog schreef, kregen de pups afgelopen maandag voor de eerste keer vast voedsel aangeboden. Ik gebruik hiervoor de Farmfood Fresh Menu zakjes, dit bootst zo goed mogelijk de natuurlijke situatie na: in de natuur zou een eerste hapje bestaan uit opgebraakt voedsel van de moeder. Door het maagzuur van de moeder zijn de meeste pathogenen daardoor al gedood, wat het veiliger maakt voor de pups. Daarom kies ik voor een gestoomde voeding als eerste hapje, voordat ik KVV (rauw vlees) introduceer. 
Je zag duidelijk dat de pups er aan toe waren: er werd gelijk op aangevallen! De een at er maar een paar hapjes van, de ander een flinke portie, maar dat maakt nog niet uit in het begin. Zie ook het filmpje verderop. 
De volgende dag zagen we dat het gelukkig ook gelijk effect had gehad: Groen en Roze die de 1-2 dagen daarvoor maar 10 gram gegroeid waren, waren nu beiden tussen de 50 en 60 gram aangekomen. 
De dagen daarna werd het rustig opgebouwd, eerst 2x per dag, daarna 3x per dag en sinds zondag 4x per dag. 
Er wordt ook nog regelmatig bij Jikke gedronken. 
Met haar gaat het ook gelijk een stuk beter, heeft veel meer energie en is ook weer iets aangekomen, haar ruggengraat steekt in ieder geval niet meer zo uit. 

Eerst met z'n allen van 1 schaal
Al snel ieder een eigen bakje

Door de regen en de kou konden de pups eerst nog niet de tuin in. Om toch een beetje te wennen heb ik ze twee aan twee wel een minuutje in de tuin gezet tussen de buien door. Dat vonden ze best wel spannend, vooral door de wind. 
Afgelopen vrijdag was het dan eindelijk weer een beetje zonnig en konden ze met zijn allen spelen in de tuin. Dat was dikke pret! Alleen het overkomende vliegtuig was nog even een beetje spannend. 
Gisteren zijn ze daarnaast ook mee op de arm door de straat geweest. Sommigen waren zo dapper dat ze terug durfden te wandelen (helaas vergeten foto’s te maken). 

Afgelopen zaterdag hebben de pups ook hun eerste autoritje gemaakt, ik laat ze hiervoor graag zelf aan het woord 😉 :

Wat we nou hebben meegemaakt?!? 
Eerst worden we met zijn allen in een kooi gestopt. Vervolgens gaan we met kooi en al in de buik van een zilveren monster. Die begint te schudden en te brommen, echt wel een beetje spannend. Zijn we er net goed en wel aan gewend en liggen we even te tukken, spuugt ie ons weer uit en zijn we weer terug in de woonkamer! Snappen jullie het nog? Gelukkig mochten we daarna even een slokje melk drinken bij mama en konden we daarna weer lekker slapen. 

We hebben nu ook bepaald wie welke pup gaat krijgen, hieronder naast de portretjes vind je daar meer informatie over! 

James Bont / Morris

James Bont gaat Loke heten (spreek uit Loki) en gaat in Leiderdorp wonen.
Loke is een echte doerak, stoer en dapper. Heeft echt een karaktertje en dat is juist wat zijn nieuwe baasje zoekt! 

Groen / Midas

Midas blijft zo heten, de toekomstige baasjes zijn vrienden van ons en mochten zelf de stamboomnaam bedenken. 
Midas gaat in Amsterdam wonen, bij zijn tante Joepie, een teefje uit Floortje haar eerste nest. 
Hij is een heel dapper en lief hondje, maar heeft een stuk meer respect voor de volwassen honden dan Loke, waardoor we hem beter vinden passen bij Joepie, die zelf best pittig kan zijn. 

Roze / Madeliefke

Madeliefke krijgt als roepnaam Liefke, ook dit is in samenspraak gegaan met de toekomstige eigenaren, die wij al jaren kennen. Zij zijn de eigenaren van de vader van Floortje, Liefke komt dus bij haar overgrootvader te wonen! Helemaal in Drogeham, Friesland.  
Liefke is een lief hondje (hoe kan het ook anders), een echte teamplayer. Zoekt steeds het gezelschap op van Jikke en Floortje en is daarnaast een echte spring-in-het-veld. 

Paars / Molly

Van Molly weten we nog niet wat de roepnaam gaat worden. Zij gaat wonen bij een gezin in Dedemsvaart. 
Molly is een knuffelhondje, ligt graag op schoot. Zij is vrij zelfstandig, trekt rustig haar eigen plan als de rest iets anders aan het doen is. Ze is ook reuze dapper! 

De gewichtjes:

Bont – geboorte 236 gram – nu 1660 gram (703%)
Groen – geboorte 187 gram – nu 1410 gram (754%)
Roze – geboorte 230 gram – nu 1450 gram (630%)
Paars – geboorte 195 gram – nu 1410 gram (723%)

Tot slot vanochtend nog even een behoorlijk schrikmoment met Loke (James Bont): ongeveer een uurtje na het eten maakte hij een kokhals geluid. Toen ik hem optilde zag ik dat zijn tandvlees helemaal bleek was en zijn tong zelfs grauw van kleur! Hij was ook een beetje apathisch. Ik heb gelijk goed TTouch op zijn oren gedaan (speciale massagetechniek) en daar kwam hij gelukkig wat van bij. Er kwam ook weer wat meer kleur in zijn tong. In het half uur daarna heeft hij 3x geplast, waarvan 2 hele grote, kraakheldere plassen. Daarna waren zijn tong en tandvlees weer mooi roze. 
Deze dingen combinerend, kwam ik tot de volgende theorie: ik had een klein beetje warm water over het ontbijt van de hondjes gedaan, zodat het niet zo koud was (kwam uit de koelkast). Loke is waarschijnlijk alle bakjes afgegaan en heeft overal het vocht opgelikt. Hij had dus waarschijnlijk een watervergiftiging!
Gelukkig gaat het nu weer helemaal goed met hem, ik check wel regelmatig nu zijn bekkie, maar ziet er weer net zo uit als de rest. 
Met eten zet ik hem nu even apart zodat hij niet uit alle bakjes alleen het vocht oplikt! 

5 reacties

  • Ella Wolting

    Dank voor de uitgebreide update! Heel leuk weer om te lezen allemaal en gelukkig dat het met Loki snel weer goed ging, supergoed gereageerd. We zijn blij en dankbaar dat Midas bij jullie zo’n fantastische start krijgt! Met een top moeder/oma duo en jullie liefdevolle aandacht en zorg. Kan niet beter 👌

  • Marjan Vink

    Ze zijn allemaal zo leuk! En we zijn zo blij met Liefke. 💗 Zo bijzonder dat ze opgroeit bij de dochter en kleindochter van Jens, dat is voor ons natuurlijk extra speciaal. 🥰 En we sluiten ons helemaal aan bij Ella, ook wij zijn heel blij en dankbaar voor de geweldige en liefdevolle start die ze bij jullie krijgt. 😘